Arap-John Tigchelaar – directeur van Transferro, kreeg het van huis uit mee. Verbruik niet onnodig, maak gebruik van wat er is en hergebruik datgene wat je gebruikt. Lessen uit Kenia, het land waar hij opgroeide. Het zijn de lessen die hij nu meegeeft aan zijn personeel. Of zoals hij zelf zegt: “Ik probeer te prikkelen door inzichten mee te geven, dat is de sleutel tot gedragsverandering.”
Een spel
“Mijn ouders hadden in 1985 al dubbelglas. We kwamen terug uit Kenia en ze waren zich er zeer van bewust dat je zuinig met je energiebronnen om moet gaan. Dat heb ik meegekregen. Nu heb ik zelf kinderen, en probeer ik ze ook onderdeel te maken van het spel van zuinig met energie omgaan.
Waar ze voorheen het nut niet inzagen van de oplader van de telefoon tijdig uit het stopcontact halen, is dat inmiddels volledig omgedraaid. Ik zeg tegen ze – al is het maar twee euro die je er wekelijks mee bespaart, daar doe ik liever leuke dingen mee dan het aan de energiemaatschappij te geven. Dat vinden zij natuurlijk ook. Nu komen ze naar mij om te laten zien wat ze hebben bespaard.”
Samen zonnepanelen leggen
Inzicht geven en daarmee gedragsverandering veroorzaken. Het is iets wat hij ook gebruikt als CEO van Transferro, een inkooporganisatie op bedrijventerrein de Hessenpoort in Zwolle voor bedrijven die ijzerwaren en gereedschappen verhandelen.
“Ook bij Transferro maak ik er een soort spel van door het personeel onderdeel te laten zijn van het zuinig en slim omgaan met energie. Mensen streng toespreken of berispen heeft niet echt zin, mensen onderdeel van de verandering of oplossing laten zijn wel. Zo hebben we de zonnepanelen hier samen op het dak gelegd. Iets wat aanstekelijk werkte, want niet veel later kwamen collega’s mijn kamer binnenlopen met het verhaal dat ze zelf ook panelen op het dak hadden gelegd.
Of het licht laten branden in het magazijn tijdens het lunchen. Eerder was dat de norm, terwijl het veel energieverbruik vroeg. Ik besprak dat met de medewerkers en toonde hoeveel energie we konden besparen door het licht uit te doen als we er toch niet waren. De nieuwe norm was gezet.”
Slim omgaan met eigen energie
Slim omgaan met energie betekent volgens Arap-John ook slim omgaan met je eigen energie. Letten op voeding, letten op beweging, wat groen creëren. “We, mijzelf incluis, hebben daar echt nog wel een weg in te gaan. Maar we zijn wel samen een andere afslag ingeslagen. Bijvoorbeeld met groentepakketten voor de medewerkers. Ze wisselen nu zelf recepten uit. De groentepakketten komen van de lokale boeren rondom de Hessenpoort, zo houden we binding met onze omgeving.”
Letten op beweging past ook in het energiestraatje. “Medewerkers kunnen via ons fietsplan een fiets aanschaffen, ze stimuleren elkaar om de fiets ook echt te gebruiken. Hier kunnen ze de fiets weer opladen. Dat geldt overigens ook voor elektrische auto’s. Die kunnen ze via ons aanschaffen, en weer opladen. Ik krijg er dan weer energie van dat een collega vertelt dat hij en zijn vrouw twee privé auto’s de deur uit hebben gedaan, en dat ze nu alleen nog maar de elektrische auto gebruiken.
‘Je moet de tijd voor zijn’
Het zijn regelingen die ook aantrekkingskracht hebben op nieuwe werknemers.
“Wij hebben geen moeite om nieuw personeel te vinden. Naast de gunstige fiets- en elektrische auto regelingen, proberen we zo flexibel mogelijk te zijn. Zo bieden we sollicitanten aan hun eigen werktijden te bepalen. Je moet wel meegaan met de tijd, en die het liefst een beetje voor zijn.”
Een les, die hij meekreeg van zijn ouders. Een les, die hij graag doorgeeft aan zijn kinderen, zijn personeel, maar ook aan andere bedrijven, als voorzitter van de ondernemersvereniging Hessenpoort. Waar hij samen met de mobiliteitsmakelaar van Overijssel Onderweg verder op zoek gaat naar manieren om de bereikbaarheid en de mobiliteit van de Hessenpoort te verbeteren. “We hebben een enquête uitgezet onder werknemers van de Hessenpoort, waarbij 1 persoon een fiets kan winnen. Inmiddels hebben we al 600 inzendingen met goede ideeën binnen!”
Gevormd vanuit zuinigheid, verpakt door slimmigheid. Mensen onderdeel maken van de oplossing, en dan belonen met voordelen. Transferro laat zien dat transformeren mogelijk is. Zolang je de juiste snaar bij de mensen weet te raken.
Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?
Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.
Regio West-Overijssel
06 2535 7227
a.helfrich@overijssel.nl
Regio Twente
06 2557 8096
r.rutten@overijssel.nl