• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

Wat zou volgens jou het ‘beste idee’ zijn voor het kantoor van de toekomst? Met die vraag zijn creatievelingen uit het hele land aan de slag gegaan. Drie inzendingen zijn door de jury van Overijssel Onderweg als winnaar uit de bus gekomen. Dat is goed nieuws voor de winnaars én goed nieuws voor werkgevers in Overijssel. Die maken kans om door winnaars meegenomen te worden naar het kantoor voor de toekomst!

Sinds corona is hybride werken niet meer weg te denken uit ons werkende leven. Veel medewerkers kunnen een deel van de week thuiswerken en gemakkelijk online inbellen bij vergaderingen. Dit biedt vrijheid en kansen, maar kent ook uitdagingen. Zo komen veel medewerkers op dinsdag en donderdag naar kantoor en werken ze de rest van de week thuis.

Met overvolle treinen, bussen, wegen en kantoorruimtes op deze piekdagen als gevolg.
De provincie Overijssel heeft daarom een oproep gedaan aan creatieve makers in heel Nederland. Een oproep om creatieve oplossingen te bedenken om kantoren flexibeler en slimmer te gebruiken en medewerkers meer verspreid over de week naar het werk te laten gaan. Interventies voor werkgevers om zo het kantoor van de toekomst te creëren. In dit artikel presenteren wij de drie interventies die als winnaars uit de bus zijn gekomen. Welk idee spreekt jou het meeste aan?

Winnaar 1 – ‘een persoonlijke podcast op maat’

Nu we met z’n allen niet meer altijd op kantoor zitten, is het uitdagender geworden om de identiteit en de cultuur van een organisatie te waarborgen. Daar heeft Amy Reijgersberg wat op bedacht. Zij ziet de podcast als het ideale bindmiddel voor een organisatie.

Haar idee is om een podcastserie te maken die helemaal is gericht op jouw organisatie.
Met een serieuze kant, denk aan de drijfveren van de oprichters of de organisatieveranderingen door de ogen van de langstzittende medewerker. Maar ook met een luchtige kant, zoals een podcast over de hobby’s die je nooit achter je collega’s had gezocht. Een podcast die zakelijk en persoonlijk aan elkaar verbindt. Intiem, maar op afstand.

Om af te luisteren in de trein, thuis in de tuin, al wandelend door het park of op een rustige dag op kantoor. Leuk voor nieuwe medewerkers, maar juist ook voor de mensen die al jaren in dienst zijn. Ideaal voor het kantoor van de toekomst om zo dichtbij en ver weg verbonden te zijn.

Winnaar 2 – ‘reserveer je eigen werkplek via een app en drink hybride een bakje koffie’

Stilteruimtes, belruimtes, vergaderruimtes, sta/zit bureaus. Ze zijn allemaal te reserveren via een speciaal ontworpen app door Kees van den Broek met zijn bedrijf Appsemble. Uit de reserveringen die werknemers maken volgt data waarmee de werkgever het kantoorgebruik slim en gebruiksgericht kan sturen.

Bij de app zijn een aantal uitbreidingen mogelijk. Zo kan op of naast het koffiezetapparaat op werk een scherm gemonteerd worden dat in contact staat met de thuiswerkers. Als de thuiswerkers thuis een kopje koffie drinken, is dit te zien op het koffiezetapparaat op werk en kan er contact gemaakt worden. Zo ontstaan de beste ideeën toch aan de het koffiezetapparaat, ook als niet iedereen tegelijkertijd op kantoor is. Een creatieve en slimme oplossing voor het kantoor van de toekomst.

Winnaar 3 – ‘gedragspatronen doorbreken met slimme incentives’

Hoe zorg je voor betere spreiding op kantoor en voorkom je dat iedereen op dezelfde dagen komt? Flexxit’s aanpak draait om gedragsverandering. Met slimme beloningen en incentives maken ze werkplekgedrag beheersbaar.

Flexxit verzamelt bestaande data uit bronnen zoals toegangscontrole, NS Business Card en/ of parkeerdata om inzicht te krijgen in het gebruik van werkplekken. Op basis van deze data stuurt Flexxit gedrag bij, bijvoorbeeld door het slim reserveerbaar maken van werkplekken en het belonen van duurzaam gedrag.

Flexxit’s aanpak werkt: bij ASML is het aantal fietsers tijdens piekuren met 40% gestegen, en bij MUMC+ is de vraag naar parkeerplaatsen op piekdagen met 37% verlaagd in één jaar.

Met deze datagestuurde aanpak en gedragsbeïnvloeding helpt Flexxit bedrijven op weg naar een flexibeler en duurzamer kantoor van de toekomst.

Ben je nu al enthousiast over één van deze ideeën? Stuur dan alvast een reactie naar overijsselonderweg@overijssel.nl

Over ons
Minder, ander en schoner vervoer. Dat is waar de Overijssel Onderweg, de werkgeversaanpak vanuit de provincie Overijssel, zich voor in zet. Het woon-werkverkeer van werknemers staat centraal. Met als doel: minder files, optimale afstemming van werk- en reistijden, vitale medewerkers en minder CO2-uitstoot.

Eind 2024 staat het thema hybride werken op de agenda. Hybride werken is daarmee één van de drie pijlers van de werkgeversaanpak van Overijssel Onderweg. Met een mobiliteitsindex, de collegetour Hybride werken, het delen van creatieve ideeën en de toolbox hybride werken wil de provincie Overijssel de bedrijven in de regio belangrijke inzichten en oplossingen geven.

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl