• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

Stel je staat voor een enorme opgave. Je wilt als werkgever het gedrag van je mensen veranderen op het gebied van duurzame mobiliteit. Van de auto naar de trein. Waar begin je? Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis laat zien dat je met kleine stappen als het verplaatsen van de parkeerplaats van auto’s op een eenvoudige manier duurzaam gedrag kan bewerkstelligen. Daarnaast bieden ze hun werknemers sinds kort een Ov-kaart aan die ze ook in privétijd mogen gebruiken.

Eline Langeveld van Arcadis

“Het stimuleren van gewenst gedrag is ontzettend belangrijk bij de transitie naar duurzamer vervoer. Daarbij is het in beeld hebben van de doelgroep(en) en haar behoeften enorm belangrijk.” Aan het woord is Eline Langeveld, duurzaamheidsadviseur bij Arcadis. In Zwolle heeft Arcadis een vestiging aan de Hanzelaan, pal naast het station. Een bewust keuze, aldus Langeveld.

Naast intercitystations

“Al onze kantoren in Nederland zijn op wandelafstand van een intercitystation. Hier in Zwolle, maar ook in Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Amsterdam Sloterdijk, Amersfoort en in Rotterdam zitten we er echt naast. Bij de anderen is het vanaf het station maximaal 5 minuten lopen. Hiermee worden onze klanten en wijzelf gestimuleerd om met de trein te komen.”

Om dan als organisatie dichtbij intercitystations te huisvesten, is geen bijzondere ingenieur-denkkracht nodig. Een ander foefje valt daar wel onder. Langeveld: “Eerder hadden wij parkeerplaatsen in de garage van het kantoorpand. Momenteel kan er gebruik worden gemaakt van een parkeerplaats die verderop ligt. Als je met de auto komt, moet je daardoor een stuk lopen om vanaf de parkeerplaats op de werkvloer te arriveren. Het treinstation ligt dichterbij.

De mobiliteitskaart

Treinreizen is de laatste tijd niet altijd goed in het nieuws. Door hoge prijzen van treintickets, tekorten aan NS-personeel en materiaal. Om juist de positieve kant van de trein te belichten, bedacht Arcadis dat alle medewerkers hun mobiliteitskaart sinds kort ook in vrije tijd mogen gebruiken.

“Een reisbeweging heeft met gedrag te maken”, vervolgt Langeveld. “Je kan een medewerker niets opleggen, maar wél sturen om gewenst gedrag te stimuleren. Wij kiezen er als organisatie voor medewerkers te belonen voor dit gewenste gedrag.

Doordat medewerkers nu ook in eigen tijd de mobiliteitskaart gebruiken, proberen we te stimuleren dat ze vaker voor de trein als reisoptie kiezen. Als dat begint in de eigen tijd, en dus in de eigen comfortzone, hopen we dat dit tot gewenning leidt wat er vervolgens voor zorgt dat de trein ook voor het werk de voornaamste mobiliteitskeuze is.”

Naast de mobiliteitskaart is de thuiswerkvergoeding verhoogd, omdat ‘niet reizen het meest duurzaam is.’

Station Zwolle met links het kantoor van Arcadis

 

Bedrijfscultuur

Niet iedereen bij Arcadis laat door dit soort verleidingstaferelen per direct zijn auto staan. Toch zijn er al geluiden over ‘Arcadianen’ die de (tweede) auto al van de hand hebben gedaan.

 “Van dat soort berichten word ik oprecht blij. Wij bedenken als organisatie veel duurzaamheidsoplossingen voor klanten. Daarom zijn we er al veel mee bezig. Het is altijd makkelijk om anderen op duurzame oplossingen te wijzen. Zelf je gedrag aanpassen en het goede voorbeeld geven draagt bij aan de betrouwbaarheid.

De mobiliteitskaart is een voorbeeld waarbij we zelf het goede voorbeeld geven en dat intern uitstralen. Het begint al bij de koffieautomaat. Heb je het gesprek over een marathon of over de nieuwste BMW? Wat schotel je voor bij de lunch? Zo is bij ons de lunch tijdens vergaderingen tegenwoordig volledig vegetarisch of veganistisch.

Gedrag veranderen is moeilijk, maar het is mogelijk. Met wat kleine verleidingen kan je een hele bedrijfscultuur op termijn veranderen. Gaaf toch?”

De IJsselbrug bij Zwolle met fietsers en treinpassagiers aan het einde van de werkdag

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl