• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

Inmiddels zijn 523 deelnemers (voormalig automobilisten) al ruim drie maanden naar het werk aan het fietsen. Zij worden gemotiveerd door hun 184 buddy’s, die al vaak naar het werk fietsten. De deelnemers fietsten in de eerste periode samen al 239.068 kilometer, met een persoonlijke gemiddelde afstand van 457 kilometer. En dat werpt zijn vruchten al af: samen verbrandden zij al 7,4 miljoen calorieën en bespaarden ze meer dan 25 miljoen gram CO2! We spraken Thales, één van de 49 en ook de grootste deelnemende organisatie aan Fietsmaatjes in Regio Twente mobiel.

Fietsmaatjes                                          
Fietsmaatjes is een fietsactie van Regio Zwolle Mobiel en Twente Mobiel, twee werkgeversnetwerken van de Provincie Overijssel. Met deze actie stimuleren buddy’s hun collega’s om vaker naar het werk te fietsen. Goed voor de gezondheid, goed voor het milieu en ook nog eens leuk voor de portemonnee. Fietsmaatjes 2022 is maandag 28 februari van start gegaan. Gedurende 5 maanden kunnen medewerkers de app gebruiken om fietsritten te registeren en elkaar aan te moedigen om zoveel mogelijk te fietsen. Fietsers zijn fitter en productiever. Zo zijn fietsers minder vaak ziek dan niet-fietsers; gemiddeld scheelt dat 1 á 2 ziektedagen per jaar. Fietsers zorgen voor minder parkeerproblemen en dragen bij aan een duurzamer bedrijf. Kortom, fietsen loont! 

Grootste Fietsmaatjes werkgever: Thales
Thales, een wereldwijd hightechbedrijf wat werkt in zowel het militaire domein (bijvoorbeeld met satellieten) als het civiele domein (denk bijvoorbeeld aan de ov-poortjes), heeft in Nederland zo’n 2300 werknemers, waarvan er ongeveer 1600 in Hengelo werken. Thales is het grootst deelnemende bedrijf aan Fietsmaatjes. Na het succes van de vorige keer, doet Thales dit jaar weer mee. We spraken Marcel Kuipers, Health Safety and Environment manager bij Thales: “We wilden graag aan Fietsmaatjes meedoen om onze CO2-uitstoot te reduceren en de mobiliteit binnen het bedrijf te promoten. Daarnaast heeft Thales ook een low-carbon strategie (een strategie voor een koolstofarme toekomst, eco-verantwoordelijke oplossingen en bewustwording van klimaatverandering). Dat sluit hier perfect op aan. Een win-win situatie dus.”

Gezondheid van de werknemer is een gedeelde verantwoordelijkheid
Marcel geeft aan dat Thales het de verantwoordelijkheid van de werkgever vindt om ervoor te zorgen dat werknemers gezond zijn en met plezier naar hun werk gaan: “We vinden het belangrijk dat mensen met een fijn gevoel aan hun dag starten, en ook met een goed gevoel weer naar huis gaan. Fietsen draagt hier zeker aan bij, doordat je je hoofd echt even leeg kunt maken.”

Thales werkt ook op andere manieren aan het welzijn van hun werknemers: “We hebben Vitaliteitsweken, er is een fitnessruimte op het bedrijventerrein en we bieden een CAO à la carte aan, waar werknemers een deel van hun brutoloon kunnen uitgeven aan bijvoorbeeld een sportabonnement. Ook maakten we eerder al eens gebruik van de Speed Pedelec Probeeractie, waar werknemers een week lang een speed pedelec konden proberen. Dat viel erg in de smaak, de reserveringen zaten zo vol! Daarnaast zijn we onderdeel van de coalitie Anders Reizen, waar we met andere werkgevers tips delen over duurzame mobiliteit.”

De kracht van herhaling
Thales verspreidt Fietsmaatjes en soortgelijke initiatieven onder hun werknemers via intranet en nieuwsbrieven via hun eigen Thales app (een externe beschikbare Thales-nieuwsapp). Wel moet de boodschap echt herhaald blijven worden, waarbij je zeker gebruik kunt maken van bestaande middelen, zegt Marcel: “Soms zakt het belang van vitaliteit even weg. Blijf de boodschap herhalen en maak hierbij gebruik van wat er is. Er zijn veel initiatieven vanuit externe bedrijven, die vaak volledige toolkits aanleveren. Hierdoor word je volledig ontzorgd en is het makkelijk om te delen binnen jouw bedrijf.”

Naar het werk met Fietsmaatjes
De deelnemers en buddy’s fietsen nog tot eind juli. We gaan met Fietsmaatjes voor duurzame gedragsverandering: hopelijk zien alle deelnemers in hoe fijn en voordelig het is om naar werk te fietsen; voor de gezondheid, het milieu en de portemonnee! We spraken ook nog met de ROVA, het grootste deelnemende bedrijf in de Regio Zwolle. Ben je benieuwd wat jouw organisatie kan doen met duurzame mobiliteit? Neem contact op met één van onze mobiliteitsadviseurs.

Glimlachende vrouw is haar fiets op slot aan het doen
  • Tip je werkgever

  • Ik kwam dit tegen op OverijsselOnderweg!
  • denkt graag mee over mobiliteit.

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl