Sinds de coronapandemie is thuiswerken steeds makkelijker en gebruikelijker. Maar hoe houd je als werkgever grip op je organisatie en op de werkzaamheden van je collega’s? En waarom zou je thuiswerken überhaupt stimuleren?
Met de campagne Hybrid Heroes bieden we handvaten voor een goede balans tussen werken op kantoor en elders. Hybride werken gaat namelijk niet om zoveel mogelijk thuiswerken, maar juist om een slimme combinatie van werken op kantoor, onderweg, thuis en op andere locaties. Voor elke organisatie is dat maatwerk. In dit artikel staan we stil bij de voor- en nadelen én bij de vraag of er een trend is dat we allemaal weer richting kantoor gaan.

Paar dagen thuiswerken is goed voor de productiviteit
Het is een interessante conversatie bij de BBC. Onderwerp van gesprek? De toekomst van hybride werken. Econoom en wetenschapper Nicholas Bloom van de Stanford Universiteit praat (digitaal) met twee journalisten van de BBC. Ze beschrijven dat het voor de coronapandemie vrij ongewoon was om vanuit thuis te werken.
Door de coronapandemie moest een groot deel van de werknemers ineens wel thuiswerken. Het veranderde de werkgewoonten van mensen over de hele wereld. Een verandering die stand houdt tot aan vandaag.
Volgens onderzoeker Bloom heeft dat te maken met de productiviteit die bij een paar dagen thuiswerken in de week niet verslechtert. De angst dat dit zou gaan gebeuren blijkt niet terecht. Sterker nog. Werknemers die enkele dagen in de week thuiswerken zitten beter in hun vel wat ten goede komt van de productiviteit.
Volgens onderzoeker Bloom heeft dat te maken met de productiviteit die bij een paar dagen thuiswerken in de week niet verslechtert. De angst dat dit zou gaan gebeuren blijkt niet terecht. Sterker nog. Werknemers die enkele dagen in de week thuiswerken zitten beter in hun vel wat ten goede komt van de productiviteit.
Minder verloop van mensen
Naast deze bevinding vonden Bloom en zijn collega’s nog iets. Mensen die de mogelijkheid krijgen om hybride te werken minder snel geneigd zijn om hun baan op te zeggen. Wat een enorme kostenpost scheelt voor een bedrijf. De mogelijkheid om thuis te werken is tegelijkertijd voor sollicitanten één van de belangrijkste gespreksonderwerpen geworden.

Meer mensen die (kunnen) werken
De journalist vraagt waarom bepaalde bedrijven dan toch weer teruggaan naar de oude standaard? Ze heeft zelf met bedrijven gesproken die het kantoor weer als de vanzelfsprekende basis zien. Die zich zorgen maken om bijvoorbeeld de mentale gezondheid van de jongere medewerkers. Volgens Bloom blijft het daarom maatwerk per bedrijf.
Wat volgens hem in het voordeel van hybride werken spreekt is dat mensen met kinderen, mensen met een fysieke beperking en mensen die tegen het pensioen aanzitten door de hybride opties meer mogelijkheden hebben om te werken. Goed voor werkgevers én de economie.
Het kantoor van de toekomst
Volle kantoren op alle dagen van de week zullen we volgens Bloom in de toekomst niet meer zien. Volgens hem stabiliseert het hybride werken nu wat om vanaf hier alleen maar te stijgen. Dat heeft met drie factoren te maken. Kantoorcontracten die aflopen zullen worden herzien waarbij afschaling van ruimte zwaarder zal wegen, jonge managers kijken positiever naar hybride werken én de technologie voor thuiswerken zal alleen maar verbeteren.
‘Mijn moeder kijkt met jaloezie naar de opties die we nu hebben. Thuiswerken betekende voor haar enorme mappen op tafel hebben en met geluk iemand bellen. Kijk naar de opties die we nu hebben.’
Wil jij weleens wat uitproberen binnen je organisatie om te onderzoeken hoe je de mogelijkheden van hybride werken kan optimaliseren? Doe mee aan een challenge van onze ‘Hybrid Heroes actie’.
Als Overijssel Onderweg staan we voor minder, ander en schoner vervoer. Dat mensen af en toe thuis werken betekent minder uitstoot én meer schone lucht. We proberen hybride werken tastbaar te maken door verhalen te delen van werkgevers. Elkaar te inspireren. En door een challengekaart te delen waarbij werkgevers elkaar op weg helpen naar jullie kantoor van de toekomst.
Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?
Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.




Regio West-Overijssel
06 2535 7227
a.helfrich@overijssel.nl


Regio Twente
06 2557 8096
r.rutten@overijssel.nl
