• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

Fietsmaatjes is gestart! Inmiddels zijn 518 deelnemers (voormalig automobilisten) al een maand naar het werk aan het fietsen. Zij worden gemotiveerd door hun 184 buddy’s, die al voornamelijk naar hun werk fietsten. De deelnemers fietsten in de eerste maand samen al 82.531 kilometer, met een persoonlijke gemiddelde afstand van 117 kilometer. En dat werpt zijn vruchten af: samen verbrandden zij al 2,5 miljoen calorieën, en 10 miljoen gram CO2! We spraken met Nicole van Zomeren, programmamanager mobiliteitsgedrag bij de Provincie Overijssel, over duurzaam reizen in de provincie Overijssel en het belang van Fietsmaatjes: “Met Fietsmaatjes dragen we samen bij aan een schoner klimaat en meer vitaliteit.”

Nicole van Zomeren

Duurzame mobiliteit in de provincie Overijssel
We willen allemaal veilig en comfortabel kunnen reizen en zoeken ook steeds meer naar manieren om dit op een duurzame manier te doen. Ook binnen de provincie Overijssel speelt duurzame mobiliteit een belangrijke rol. Nicole van Zomeren, programmamanager mobiliteitsgedrag bij Provincie Overijssel, vertelt waar Overijssel aan werkt op het gebied van (duurzame) mobiliteit, en waarom dit zo belangrijk is: “Een goede bereikbaarheid in de vorm van veilige wegen en fietspaden, een vlotte doorstroming, duurzaam openbaar vervoer en een betere aansluiting tussen de verschillende vervoersmiddelen zijn belangrijke aspecten waar Overijssel aan werkt. Dat scheelt files, brandstof en uitlaatgassen.” Een belangrijke speler in dit verhaal is de werkgever: “Met de werkgeversaanpak betrekken we werkgevers bij uitdagingen en kansen op het gebied van veilige, slimme en duurzame mobiliteit via de werkgeversnetwerken Regio Zwolle Mobiel en Twente Mobiel. Bedrijven en organisaties worden geadviseerd en gestimuleerd om slimmer, schoner en veiliger te reizen. We zetten daarbij in op fietsstimulering. Dat doen we met diverse acties en maatwerkoplossingen die bijdragen aan minder files, minder CO2-uitstoot en vitalere medewerkers, bijvoorbeeld met Fietsmaatjes.”

Fietsmaatjes
Fietsmaatjes is een fietsactie van Twente Mobiel en Regio Zwolle Mobiel, waarmee buddy’s hun collega’s stimuleren om vaker naar het werk te fietsen. Goed voor de gezondheid, goed voor het milieu en ook nog eens leuk voor de portemonnee. Fietsmaatjes 2022 is maandag 28 februari van start gegaan en gedurende 5 maanden gebruiken deelnemers de app om fietsritten te registeren en elkaar aan te moedigen om zoveel mogelijk naar het werk te fietsen. “Samen dragen de fietsers bij aan een schoner klimaat en meer vitaliteit”, aldus Nicole.

Fietsen naar het werk
De focus van Nicole haar werk als programmamanager van Regio Zwolle Mobiel en Twente Mobiel ligt bij de noodzaak om mobiliteit en verkeersveiligheid te verbeteren. Fietsmaatjes draagt hier wat haar betreft zeker aan bij: “Veel werknemers wonen op minder dan 15 kilometer afstand van hun werk. Deze afstand is goed te fietsen, zeker met een e-bike of speed pedelec. Fietsen naar het werk verkleint de hyperspits in het OV, het vermindert autoverkeer en daarmee de files in de spits. Met de fiets als alternatief helpen we de bereikbaarheid te vergroten en beperken we de effecten van slechte luchtkwaliteit.” Door werknemers een periode lang te motiveren om met de fiets naar het werk te gaan, hoopt Provincie Overijssel werknemers de voordelen van fietsen naar het werk te laten ervaren, en daarmee een duurzame gedragsverandering in gang te zetten.

Fietsen naar werk ook voordelig voor werkgevers
Nicole vertelt dat ook werkgevers veel voordeel hebben aan werknemers die fietsend naar hun werk komen: “Werknemers die fietsen voelen zich gelukkiger, zijn fitter en minder vaak ziek. Vaak scheelt het ook in parkeerkosten voor het bedrijf.” Daarnaast stimuleert Overijssel werkgevers om te zorgen voor goede fietsvoorzieningen op de werklocatie en geven ze advies over vergoedingen en fiscale mogelijkheden.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Om werknemers te enthousiasmeren voor initiatieven als Fietsmaatjes en vaker de fiets naar werk te pakken, is het volgens Nicole belangrijk als werkgever het goede voorbeeld te geven: “Pak als werkgever zelf ook de fiets! Denk daarnaast ook aan een goede en duurzame fietsenstalling, beschikbare douche- en kleedruimtes, een fietspomp en reparatiesetje op de werkplek en fietsroutes naar de werklocatie.” Dit alles helpt allemaal mee het uiteindelijke doel te bereiken: zo veel mogelijk werknemers op de fiets naar hun werk!

Hoe verder
In specifieke gebieden bieden we geïnteresseerde werkgevers en hun werknemers fietsprojecten aan, zoals probeeracties en het project Fietsmaatjes. We merken dat dit aanbod een motiverende en stimulerende functie heeft, maar dat het soms lastig is om het nieuwe fietsgedrag na een actie in stand te houden en fietsstimulering te borgen in het mobiliteitsbeleid. Wij willen ons fietsaanbod uitbreiden met interventies die inspelen op de intrinsieke motivatie om te fietsen. Op deze manier hopen we het effect van onze fietsprojecten te ‘verduurzamen’.

Op de website van de Provincie Overijssel vind je meer informatie over verkeer en vervoer in de Provincie Overijssel en andere belangrijke onderwerpen.

Glimlachende vrouw is haar fiets op slot aan het doen
  • Tip je werkgever

  • Ik kwam dit tegen op OverijsselOnderweg!
  • denkt graag mee over mobiliteit.

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl