• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

Nieuwe programmamanager Overijssel Onderweg Nicole van Zomeren

‘Ik geloof dat je sneller je doel bereikt wanneer je aandacht besteedt aan het veranderen van het gedrag van je doelgroep’

Nicole van Zomeren is sinds 1 januari 2021 de nieuwe programmamanager van Overijssel Onderweg (voorheen Twente Mobiel en regio Zwolle Mobiel). Ze neemt het stokje over van Matty Plante. Vanuit het programma ligt de focus op de reductie van CO2 en het mijden van de spits. Naast Slim en Duurzaam wordt nu ook Veilig toegevoegd. Nicole: “De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn werk als programmamanager van ROV Oost-Nederland en de verbindingen met andere programma’s en opgaven, versterken dit programma.”

De verandering naar gewenst en ook veilig reisgedrag bij forenzen staat voorop in de programma aanpak, daarom de combinatie Veilig, Slim & Duurzaam. “Een leuke uitdaging, want ik merk dat het besef groeit dat gedragsverandering noodzakelijk is om mobiliteit en verkeersveiligheid te verbeteren”, vertelt Nicole. “Daarnaast geloof ik erin dat je sneller je doel bereikt wanneer je aandacht besteedt aan het veranderen van gedrag van je doelgroep.”

 

De juiste prikkels

De kunst ligt volgens Nicole bij het vinden van de juiste prikkels voor de groep mensen waarvan je het gedrag wil beïnvloeden. Waarom appen mensen achter het stuur, ondanks dat ze veilig willen rijden? Waarom drinken mensen toch een glaasje, als ze weten dat het kan leiden tot ongelukken? Waarom wordt de auto gepakt voor woon-werkverkeer, terwijl er gezondere en duurzamere oplossingen zijn? Vaak is het een onbewuste keuze die voortkomt uit gewoonte.

Nicole ziet daar door de coronacrisis al een verandering in ontstaan. “Het doorbreekt het gewoontegedrag. Zo leidt het thuiswerken tot minder woon-werkverkeer, met een forse vermindering van het aantal files als gevolg”, zegt ze. “De verwachting is dat ook na de COVID19-periode een groot deel van de werknemers in onze provincie gedeeltelijk thuis zal blijven werken. Dat heeft direct een structureel effect op ons mobiliteitsgedrag. Vanuit de werkgeversaanpak Slim & Duurzaam wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het vasthouden van deze gedragsverandering. Zo wordt een voucherregeling ingezet voor de ondersteuning van werkgevers in het op maat stellen van een thuiswerkplan.’’

 

Een continu proces

Naast het thuiswerken valt op dat de verkoop van elektrische fietsen flink is gestegen. Dat houdt in dat er sprake is van een toename van tweewielers op de weg. Inclusief verschillende snelheden, maatvoeringen en gebruikers. “Voor het programma van het ROV Oost-Nederland betekent dit bijvoorbeeld een inzet voor het stimuleren van veilig gebruik van en gedrag op fietspaden en -wegen.”

Volgens Nicole vormt het stimuleren van gewenst gedrag en het vertalen naar concrete interventies de basis voor de inzet voor de beide programma’s waaraan zij werkt. “Dit is een continu proces, waarin het delen van kennis en ervaring rondom gedragsverandering voor mij en mijn team centraal staat. Ik kijk dan ook met veel enthousiasme uit naar het vervullen van mijn rol.”

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl