• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

Inspireren, informeren, verbinden en van elkaar leren. Dat is de insteek van Overijssel Onderweg. Dit keer zijn we bij Alfa Accountants en Adviseurs in Zwolle, waar een gesprek over mobiliteit en bedrijfsfietsen al snel beweegt naar de bredere thema’s als hybride werken, het doorbreken van patronen en losgaan op de dansvloer.

‘Get out of the groove’
“Wij proberen hier ‘out of the groove’ te komen.” Het is niet direct een Zwolse binnenkomer als we de theeglazen hebben gevuld in het kantoor van Alfa. Gelukkig legt directievoorzitter Jonny Hilberink meteen uit wat hij ermee bedoelt. “We willen hier patronen doorbreken en een bepaalde nieuwe swing in de organisatie brengen.”

Waar the groove in de muziek staat voor een reeks noten die ervoor zorgt dat je in beweging komt. Dat je alles van je afgooit. Lekker losgaat. Gaat swingen. Heeft Hilberink een soortgelijk moment voor ogen. “De nieuwe swing betekent loslaten. En dan niet je schaamte op de dansvloer. Wel je patronen op werk, naar werk, van je werk.”

Bewust meetings op de woensdag
Waarom is dat dan zo belangrijk? “We zijn als Alfa een vooruitstrevende organisatie. Als je vooruit wil dan moet je soms afscheid nemen van het oude. Zo zijn we van drie kantoren naar één gegaan hier in de regio. Een ander voorbeeld is de woensdag, die is bij de meeste werkgevers, en eerder ook bij ons, niet de drukste dag op kantoor. Nu plannen we juist bewust plenaire meetings op die dag in om voor meer spreiding te zorgen. Daarmee doorbreken we een patroon. En dat is weer goed voor het verlagen van de drukte op de werkvloer, en voor de spreiding in het verkeer.”

Daarbij helpt het dat het voor het personeel geen straf is om naar het kantoor van Alfa te komen. Sinds januari 2023 zitten ze in een compleet nieuw kantoor, ingericht vanuit de wensen van het personeel.

In de Peperbus overleggen
“Wij willen feeling hebben met de omgeving, dichtbij de ondernemers staan, maar juist ook dichtbij ons eigen personeel. Het pand is ook op die manier ingericht. Zo kan je de ene vergadering hebben in de Peperbuskamer en de andere in de Fundatie.”

Hilberink vertelt met een trots die te begrijpen is. Het moderne pand blinkt uit in geluidsdichte kamers om te bellen, stilteruimtes, interactieve ruimtes, muren bedekt met foto’s van bossen en er is een grote kantine waar een voetbaltafel de ontspanning stimuleert en waar fruit van lokale boeren voor het grijpen ligt. Het pand is hiermee al een doorbraak van gewoonten. Met overal kleine slimmigheidjes. “We hebben geen prullenbakken in de vergaderzalen, daardoor moet je elke keer als je afval hebt gedwongen naar de kantine. Zo beweeg je automatisch na een uurtje vergaderen.

De Alfa fiets
Beweging, die ook buiten het pand gestimuleerd wordt. Sinds kort pakken medewerkers voor afspraken binnen Zwolle de speciale ‘Alfa-fiets’. Hilberink daarover: “Ook dat is een voorbeeld van de nieuwe swing. Waar we voorheen nog weleens de auto zouden pakken voor afspraken in Zwolle, is nu de fiets de enige optie. Die fiets hebben we natuurlijk wel weer van een nieuw jasje voorzien, met hulp van Brandbikes.

Niet alleen binnen Zwolle stimuleren we ander vervoer, ook de reisbewegingen richting werk proberen we zo duurzaam mogelijk te maken. We hebben een beperkt aantal parkeerplaatsen, waardoor we het gebruik van de auto ontmoedigen. Voor de mensen die de fiets pakken zijn er douches aanwezig. Er liggen zelfs handdoeken klaar!”

De bedrijfsauto’s van Alfa zijn tegenwoordig allemaal elektrisch. En daarnaast is het uitgangspunt dat de mensen de fiets pakken als de afspraak in Zwolle is.

De nieuwe swing
Het is allemaal onderdeel van de nieuwe swing. Waarbij patronen worden doorbroken. Accountants, bekend om de structuren, de controle, de betrouwbaarheid, die loslaten. Een mooi voorbeeld van een werkgever die meebeweegt met de tijd en anticipeert op datgene wat komen gaat.

De Peperbuskamer

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl