Heeft jouw organisatie 100 of meer werknemers? Dan ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren aan het Rijk over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van jouw medewerkers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Registratie is verplicht vanaf 1 juli 2024. Uiterlijk op 30 juni 2025 moeten de gegevens over 2024 zijn ingediend.
Om te weten of en hoe je de uitstoot van jouw organisatie kan verminderen, moet je weten hoeveel CO2 jouw medewerkers bij hun reizen produceren. Daarom is het registeren van de reisbewegingen de eerste stap. Want, meten is weten. De mobiliteitsanalyse van Overijssel Onderweg is een handige gratis tool om je daarbij op weg te helpen.
Vrijwillig rapporteren
Vanaf nu kun je al vrijwillig gegevens indienen. Dit geldt voor alle organisaties, ook als je minder dan 100 medewerkers hebt. Dit helpt je om te ontdekken wat de CO2 uitstoot is van de werkgebonden personenmobiliteit van jouw organisatie. Met het indienen van de gegevens draag je anoniem bij aan onderzoek, mits je daarvoor in het online formulier toestemming geeft.
Hoe kan ik registreren?
In een speciaal gemaakte handreiking staat precies welke gegevens je nodig hebt, mét tips hoe je de gegevens verzamelt. Het is niet nodig om een aparte administratie op te zetten. De registratie is namelijk zo gemaakt dat je de meeste cijfers uit je bestaande registratiesysteem kan halen. De CO2 uitstoot wordt vervolgens automatisch berekend. Twee voorbeelden van gegevens zijn:
- Het totaal aantal gereisde kilometers van alle medewerkers samen.
- Het totaal aantal gereisde kilometers verdeeld over het soort vervoermiddel en het soort brandstof.
Het eerste jaar waarover je moet rapporteren is 2024. De door jou ingevoerde gegevens worden vanaf 2025 (automatisch) beschikbaar gesteld aan de (regionale) omgevingsdienst die werkt voor de gemeente van uw hoofdvestiging. Jaarlijks controleert de omgevingsdienst of jij de gegevens tijdig en goed hebt aangeleverd.
Ieder jaar moeten voor 1 juli de gegevens van het jaar daarvoor zijn ingediend. Als voorbeeld: de gegevens over het jaar 2024 moeten op zijn laatst op 30 juni 2025 op het digitale formulier zijn ingevuld. Tot dat moment kan je ook op vrijwillige basis gebruik maken van het digitale formulier.
Nog dit jaar Registratieklaar!
Registreren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je maar op tijd begint. Registreren is vanaf 1 juli 2024 verplicht, maar je kunt vanaf nu al je gegevens indienen. Voor vragen over hoe je de rapportage invult, en voor het doorgeven van de gegevens, kan je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zij staan klaar voor advies. Niet alleen hoe je de gegevens invult, maar ook welke waardevolle inzichten je eruit haalt.
Overijssel Onderweg
Die registratieverplichting is een feit. Mocht je je mobiliteitsbeleid nog niet op orde hebben, dan is dit hét moment. Overijssel Onderweg biedt twee hele concrete tools waar werkgevers meteen en gratis mee aan de slag kunnen!
- De Mobiliteitsindex – Een vragenlijst waarbij je binnen 20 minuten scherp krijgt hoe je beleid op het gebied van werknemersmobiliteit (woon-werk en zakelijk) ervoor staat vergeleken met andere werkgevers en branchegenoten.
- De MobilityAnalyst – Een interactieve mobiliteitsscan waarmee je als werkgever inzicht verkrijgt in het woon-werkverkeer van je medewerkers op basis van postcodes van medewerkers. Zo krijg je inzicht in de reismogelijkheden van je medewerkers, mogelijk kostenbesparingen en potentieel aan CO2- reductie!
Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?
Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.
Regio West-Overijssel
06 2535 7227
a.helfrich@overijssel.nl
Regio Twente
06 2557 8096
r.rutten@overijssel.nl