In Twente is sinds oktober een pilot van start voor zorgmedewerkers die met de fiets naar hun cliënten of de verpleeghuislocatie gaan. Zorgorganisatie Carintreggeland wil met de actie haar eigen medewerkers stimuleren om de auto te laten staan. Met als doel vitalere medewerkers, wat zich vertaalt in meer aandacht voor de cliënt. De pilot wordt mede georganiseerd door de provincie Overijssel via het werkgeversprogramma ‘Overijssel Onderweg’. We spreken met medewerkster Rita Eshuis en manager Koen van der Linden van Carintreggeland, en programmamanager Nicole van Zomeren vanuit de provincie.
Aanleiding
Het klinkt logisch, zorgmedewerkers die zelf ook werken aan hun gezondheid. Je kan pas voor een ander zorgen als je zelf de boel op de rit hebt. Die vanzelfsprekendheid blijkt in de werkelijkheid er niet altijd te zijn, volgens Van der Linden. Hij deed onderzoek naar het mobiliteitsgedrag van zijn collega’s en merkte op dat het gebruik van de auto vanzelfsprekender was dan het gebruik van de fiets. Ook voor ritten van de ene cliënt naar de andere. Ritten die vaak niet langer zijn dan 3 kilometer.
Koppel dat aan de duurzaamheidsdoelen van de organisatie en je hebt een aanleiding om het roer om te gooien. Van der Linden belde met de provincie voor advies over de te nemen stappen, en kwam zo in contact met Nicole van Zomeren. Zij had toevallig net een plan liggen om stappen te zetten binnen duurzame mobiliteit voor de zorgsector. De pilot was geboren.
Van Zomeren: “Deze eerste fase van de pilot loopt van 1 oktober tot en met 31 december. We stimuleren 50 deelnemende zorgprofessionals om de auto te laten staan en op de fiets te stappen. Zo ervaren ze welke voordelen het gebruik van een fiets heeft voor, tijdens en na het werk. De tweede fase start in januari 2023. Dan ligt de focus op het ambassadeurschap van de thuiszorgmedewerkers om het fietsen ook te stimuleren bij en in de directe omgeving van de cliënten.”
Aftrap
Op 1 oktober stonden de 50 medewerkers enthousiast te popelen om de fiets te gaan gebruiken, waaronder Rita Eshuis. Zij hoefde niet lang na te denken om mee te doen aan de actie. “Ik vind het allereerst een heel mooi gebaar van Carintreggeland. Zij organiseren dit voor ons, daar ben ik heel dankbaar voor. Het is een stukje positiviteit wat we goed kunnen gebruiken na de coronatijd en met de huidige werkdruk door de personeelstekorten.”
Rita waardeert niet alleen het gebaar van haar werkgever, maar gelooft ook in de motivaties. “Ik werk zelf op een zorglocatie en ga nu met de fiets naar het werk, daar waar ik eerder altijd de auto pakte. Iedere ochtend zie ik nu een prachtige zonsopkomst, met konijnen die wegspringen en de geuren van de natuur. Als ik op werk aankom, ben ik rustig in mijn hoofd. Daardoor kan ik bewuster zorg leveren.”
Beter slapen
Van der Linden hoort het verhaal van Rita met een glimlach aan. “Rita verwoordt eigenlijk precies wat we willen bereiken. Frisse werknemers die lekker in hun vel zitten en daardoor goed hun werk kunnen doen, om het thuis weer los te laten.” Dat loslaten ging volgens Rita eerder erg moeilijk. Ze nam haar werk meermaals mee naar huis en lag daardoor ’s avonds wakker met een hoofd vol zorgen. Rita: “Ik werkte op de corona-afdeling. Dat ging me niet in de koude kleren zitten, ik had last van slapeloosheid. Als ik nu met de fiets thuiskom van werk, dan zit werk niet meer in mijn hoofd. Fietsen helpt daar echt bij. Ik maak nu weer volle nachten.”
Niet alleen Rita is positief, ook collega’s die eerder nooit de fiets pakten, stappen elke dag op de fiets. De motivaties zijn volgens Van der Linden divers. “De één doet het voor een goed figuur, de ander gebruikt het als aanzetje om meer te bewegen, weer een ander probeert zijn conditie na long covid weer op peil te krijgen. Het een is niet beter dan het ander. Uiteindelijk heeft het allemaal met vitaliteit te maken. Door bewust bezig te zijn met vitaliteit, hopen we ook cliënten die we thuis bezoeken een duwtje te geven om ook meer te gaan fietsen en bewegen. Wij willen af van het denken in beperkingen, maar ons juist richten op wat mensen nog wel kunnen.”
Veel enthousiasme in sector
Carintreggeland en de provincie zijn blij met eerste reacties, met Rita als het ultieme voorbeeld. Ook in de sector is de pilot niet onopgemerkt gebleven. Meerdere zorginstellingen hebben bij de provincie aangeklopt. Van Zomeren: “Er is veel vraag naar dit concept. We zijn nu aan het uitzoeken hoe we deze pilot kunnen omtoveren tot een model wat andere instellingen kunnen gebruiken.”
De pilot duurt nog twee maanden. Vervolgens krijgen medewerkers de kans om tegen de een minieme vergoeding de e-bike definitief over te nemen. Van der Linden: “Onze fietsplan regeling wordt verbeterd van 750 naar 1500 euro en we zijn bezig met een aantrekkelijke private lease regeling. De fiets heeft een nieuwwaarde van 2600 euro. Na de actie kan deze voor rond 1600 euro aan de medewerker worden aangeboden, waar de verbeterde fietsplan regeling het grootste deel van kan vergoeden.”
Een buitenkansje, waardoor goede zorg blijvend geleverd kan worden, medewerkers beter in hun vel zitten en de uitstoot van Carintreggeland sterk wordt beperkt.
Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?
Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.
Regio West-Overijssel
06 2535 7227
a.helfrich@overijssel.nl
Regio Twente
06 2557 8096
r.rutten@overijssel.nl