• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

De fiets wordt op meer dan een kwart van alle reizen binnen Nederland gebruikt. Voor afstanden tot 5 kilometer pakt zelfs meer dan de helft van de mensen de fiets (53%). Toch valt er nog veel winst te behalen. De brochure Fietsfeiten 2023 van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) laat zien dat 51% van de ritten tot van 5 tot 10 kilometer met de auto gaan. Dit loopt op tot 67% bij ritten tot 15 kilometer.

De fiets een goed alternatief

Een goed alternatief voor de auto op afstanden tot 15 kilometer is de fiets, of dit nou een e-fiets of een gewone fiets is. Behalve dat de fiets een beter alternatief is voor het milieu dan de auto, heeft het ook onmiskenbare voordelen voor de gezondheid em je portemonee. Door op de fiets of met de benenwagen naar het werk te gaan hebben mensen een significant verlaagd risico op sterfte en op cardiovasculaire aandoeningen en diabetes. Daarnaast wijzen onderzoeken ook uit dat mensen met een actieve vervoerswijze (lopen of fietsen) een beter mentaal welzijn hebben en zijn vaker tevreden, minder gestrest, meer ontspannen en beleven meer vrijheid dan mensen die de auto pakken. En je portemonnee? En een goede e-fiets kost je gemiddeld nog geen 10 cent per kilometer. Een auto kost al gauw 35 cent per kilometer, wat wel op kan lopen tot 50 cent per kilometer. Dus bij een woon-werk rit van 10 km hebben we het over een besparing van ongeveer 5 euro per dag.                             

E-fiets 

De e-fiets is een goede optie voor mensen die anders minder snel de fiets pakken en voor de wat lagere afstanden. Het is dan ook een snelgroeiend alternatief: 40% van alle woon-werk fietsritten worden per e-fiets afgelegd. Voor mensen die al een e-fiets hebben of eraan denken is het gemak en de snelheid veruit de belangrijkste reden om een e-fiets aan te schaffen.  

Ook gezondheidsredenen tellen sterk mee. Bijna 40% van de e-fietsbezitters gaf aan een e-fiets gekocht te hebben omdat dit goed zou zijn voor de fysieke gezondheid. Voor meer dan een kwart van de bezitters is mentale gezondheid een belangrijke reden, en nog een kwart van de bezitters geeft aan dat de gewone fiets geen of beperkt een optie is vanwege hun fysieke gezondheid.  

 

Jouw rol als werkgever

De vele voordelen van de fiets over de auto moge duidelijk zijn voor de medewerker. Maar voor jou als werkgever betekent het ook minder parkeerplaatsen regelen, productievere medewerkers, een lager ziekteverzuim en je medewerkers genereren meer ideeën (bron). Dus aan de slag als werkgever zou ons advies zijn. Maar wat kun je doen? Dit is wat anderen al doen:  

57% van de werkgevers met meer dan 100 medewerkers biedt een aanschafvergoeding voor de (e-)fiets. Ook een leasefietsregeling is populair (16%). Hoewel vrijwel alle werkgevers al fietsenstalling aanbieden, is bij er bij 27% niet altijd genoeg ruimte.   

Wat verder een populaire regeling onder werknemers is, is de fietskilometervergoeding. Dit werd ook duidelijk tijdens de verkiezingen van Beste Werkgever van Overijssel. Bijna alle genomineerde bedrijven bieden een fietskilometervergoeding aan. Bij sommige bedrijven krijgen werknemers die binnen een straal van 10 kilometer wonen zelfs alleen een fietskilometervergoeding, en dus geen autokilometervergoeding.  

Aan de slag

Deze voorbeelden zijn nog maar het topje van de ijsberg van manieren hoe jij je medewerkers kan stimuleren om de fiets te pakken. Wil jij weten welke maatregelen jouw bedrijf kan nemen? Kijk dan op onze Aan de Slag pagina! 

Zie de brochure Fietsfeiten 2023 voor alle statistieken en bronnen 

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl