• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

De CO2-uitstoot van zakelijke kilometers én woon-werkverkeer zorgt voor 44% van de totale uitstoot van personenauto’s. Dat is een hoog percentage, die veel organisaties omlaag willen brengen. Het verminderen van het gebruik van personenauto’s is daarbij steeds vaker het uitgangspunt. De overheid en het bedrijfsleven slaan nu de handen ineen om de CO2-uitstoot aan te pakken, door middel van de registratieplicht. Niet om lastig te doen, wél om samen de CO2-uitstoot te verminderen en hiermee klimaatverandering tegen te gaan.

Registratie is verplicht vanaf 1 januari 2024

Om te weten of en hoe je de uitstoot van jouw organisatie kan verminderen, moet je weten hoeveel CO2 jouw medewerkers bij hun reizen produceren. Daarom is het registeren van de reisbewegingen de eerste stap. Want, meten is weten.

Het eerste jaar waarover je moet rapporteren is 2024. Volgens de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) dienen alle organisaties met 100 of meer medewerkers vanaf 1 januari 2024 de reisbewegingen te registreren. Werkgevers hebben samen met de overheid besloten dat deze registratie verplicht is. Er komt (voorlopig) geen norm voor een maximale uitstoot per medewerker. Het idee is dat de cijfers als motivatie dienen om met CO2-uitstoot aan de slag te gaan. Veel organisaties willen namelijk uit zichzelf al maatregelen nemen.

Vrijwillig rapporteren

Vanaf nu kun je al vrijwillig gegevens indienen. Dit geldt voor alle organisaties, ook als je minder dan 100 medewerkers hebt. Dit helpt je om te ontdekken wat de CO2 uitstoot is van de werkgebonden personenmobiliteit van jouw organisatie. Met het indienen van de gegevens draag je anoniem bij aan onderzoek, mits je daarvoor in het online formulier toestemming geeft.

Hoe kan ik registreren?

In een speciaal gemaakte handreiking staat precies welke gegevens je nodig hebt, mét tips hoe je de gegevens verzamelt. Het is niet nodig om een aparte administratie op te zetten. De registratie is namelijk zo gemaakt dat je de meeste cijfers uit je bestaande registratiesysteem kan halen. De CO2 uitstoot wordt vervolgens automatisch berekend. Twee voorbeelden van gegevens zijn:

  1. Het totaal aantal gereisde kilometers van alle medewerkers samen.
  2. Het totaal aantal gereisde kilometers verdeeld over het soort vervoermiddel en het soort brandstof.

Het eerste jaar waarover je moet rapporteren is 2024. De door jou ingevoerde gegevens worden vanaf 2025 (automatisch) beschikbaar gesteld aan de (regionale) omgevingsdienst die werkt voor de gemeente van uw hoofdvestiging. Jaarlijks controleert de omgevingsdienst of jij  de gegevens tijdig en goed hebt aangeleverd.

Ieder jaar moeten voor 1 juli de gegevens van het jaar daarvoor zijn ingediend. Als voorbeeld: de gegevens over het jaar 2024 moeten op zijn laatst op 30 juni 2025 op het digitale formulier zijn ingevuld. Tot dat moment kan je ook op vrijwillige basis gebruik maken van het digitale formulier.

 

Nog dit jaar Registratieklaar!

Registreren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je maar op tijd begint. Registreren is vanaf 1 januari 2024 verplicht, maar je kunt vanaf nu al je gegevens indienen. Voor vragen over hoe je de rapportage invult, en voor het doorgeven van de gegevens, kan je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zij staan klaar voor advies. Niet alleen hoe je de gegevens invult, maar ook welke waardevolle inzichten je eruit haalt.

 

Overijssel Onderweg

Die registratieverplichting is een feit. Mocht je je mobiliteitsbeleid nog niet op orde hebben, dan is dit hét moment. Overijssel Onderweg biedt twee hele concrete tools waar werkgevers meteen en gratis mee aan de slag kunnen!

  1. De MobiliteitsindexEen vragenlijst waarbij je binnen 20 minuten scherp krijgt hoe je beleid op het gebied van werknemersmobiliteit (woon-werk en zakelijk) ervoor staat vergeleken met andere werkgevers en branchegenoten.
  2. De MobilityAnalystEen interactieve mobiliteitsscan waarmee je als werkgever inzicht verkrijgt in het woon-werkverkeer van je medewerkers op basis van postcodes van medewerkers. Zo krijg je inzicht in de reismogelijkheden van je medewerkers, mogelijk kostenbesparingen en potentieel aan CO2- reductie!

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl