Hoe kom je tot een duurzaam mobiliteitsbeleid waarmee zowel de buiten- als binnendienst tevreden is? Het is een vraag die speelt bij veel grote organisaties, zo ook bij drinkwaterbedrijf Vitens. Een werkgever die wordt gezien als voorloper in mobiliteitsbeleid.

Voorloper mobiliteitsbeleid
Drinkwaterbedrijf Vitens is een relatief grote werkgever met zo’n 1800 medewerkers. Het hoofdkantoor staat in Zwolle. Daarnaast heeft Vitens kantoorlocaties in Arnhem, Utrecht en Leeuwarden. Vitens is nationaal gezien een voorloper met haar mobiliteitsbeleid. Bijvoorbeeld doordat ze als één van de eerste organisaties met een hoge kilometervergoeding voor de fiets en ter voet kwamen (35 cent).
Ze zijn al enkele jaren druk bezig om het mobiliteitsbeleid verder te verduurzamen. Een uitdagende taak, met medewerkers die alleen op kantoor zijn en medewerkers die vooral elders werkzaam zijn, soms ook in moeilijk bereikbare gebieden.
‘Soms vast in eigen stoel’
‘Een hoge fietsvergoeding betekent niet direct dat veel meer mensen de fiets pakken’, begint Alexander van den Oever, contractmanager mobiliteit bij Vitens. ‘Je hebt nog steeds te maken met mensen die graag met de auto komen, vanwege de afstand maar ook soms vanuit gemak.’
Vitens wil een 50 procent CO2-uitstoot reductie vanuit mobiliteit ten opzichte van 2019. Een middel om dat doel te behalen is dat de organisatie 40 procent minder kilometers wil maken t.o.v. 2019. ‘Dat is een enorm hoge ambitie’, vervolgt Van den Oever. ‘Het betekent echter niet direct dat iedereen zijn of haar gedrag gaat aanpassen. We zitten soms nog wel vast in de eigen stoel.’ Van den Oever geeft daarbij als voorbeeld dat ze het thuiswerken extra faciliteren om zo minder kilometers te maken, maar er op dinsdag en donderdag nog steeds veel mensen naar kantoor komen.’
Grootste uitdagingen bij buitendienst
Dat gedrag niet zomaar is te veranderen heeft volgens Van den Oever te maken met oude gewoonten, maar ook met specifieke uitdagingen. Bijvoorbeeld voor de buitendienst, waar nu nog 284 bedrijfsauto’s met een grijs kenteken op diesel rijden. Die huidige monteursbussen zijn zwaarbeladen waardoor de auto minder ver zou komen met een elektrische accu.
‘Juist omdat die mensen op de meest onmogelijke plekken moeten zijn, kunnen ze niet overal de auto weer opladen. Daarom kijken we of we elektrische bussen of bestelauto’s kunnen inzetten bij het type werk dat met lichtere belading kan worden gedaan. We draaien nu pilots om te onderzoeken hoe de elektrische bus of bestelauto in onze werkpraktijk kan voldoen.
Belangrijke vragen daarbij zijn over welk gebied we de auto kunnen inzetten, met hoeveel belading en hoe je oplaadt. Maar ook hoe werkbaar is een elektrische bus of bestelauto voor collega’s die meedraaien in de calamiteitendienst. Die collega’s moeten soms snel op locatie zijn en langere of meerdere afstanden afleggen.’
Keuzereiziger
Om duurzaam gedrag te bewerkstelligen, gelooft Vitens in keuzevrijheid voor de werknemer. ‘We bieden drie keuzes aan’, vervolgt Van den Oever.
- Onbeperkt zakelijk en privéreizen met het ov.
- Een mobiliteitsbudget met een vergoeding per gereisde kilometer van 19 cent en een hogere vergoeding voor duurzamere varianten zoals fietsen en lopen van 35 cent netto per kilometer.
- Een duurzame auto van Vitens, dat betekent nu elektrisch en in de toekomst misschien op waterstof.
Medewerkers kunnen hun bedrijfsauto inruilen voor een mobiliteitsbudget of OV Onbeperkt. En als extra stimulans mogen ze ook privé met hun OV-kaart reizen.
‘We proberen medewerkers enerzijds flexibiliteit en handelingsperspectief te geven en anderzijds te stimuleren om samen met ons die duurzame weg te kiezen die we als bedrijf inslaan. Op dit mobiliteitsbeleid mogen we echt trots zijn met z’n allen. Maar we kunnen en willen mensen nergens toe dwingen, je mag nog steeds met je eigen (fossiele brandstof)auto naar kantoor rijden.’
In contact blijven
Het nieuwe beleid veroorzaakte in het begin nog weerstand onder wat medewerkers. ‘Dan heb je het bijvoorbeeld over medewerkers die na een jarenlange overgangsperiode hun zelfgekozen leaseauto moesten inruilen voor een (soms) kleinere elektrische bedrijfsauto. Een intern mobiliteitsteam zorgt ervoor dat mensen met vragen snel mee worden genomen in het nieuwe beleid. Enorm belangrijk, besluit Van den Oever. ‘Je moet in contact blijven met je mensen, anders heeft het geen zin.’

Vijf tips vanuit Vitens op weg naar een duurzaam mobiliteitsbeleid
- Beloon medewerkers voor duurzamere mobiliteit, zoals een hogere vergoeding van kilometers voor fietsers.
- Bied medewerkers keuze en flexibiliteit.
- Betrek vroegtijdig de ondernemingsraad (OR) en de medewerkers uit de organisatie.
- Evalueer jaarlijks de gekozen route, gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit.
- Voer pilots uit met busjes en bedrijfswagens op weg naar volledige duurzame mobiliteit.
Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?
Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.




Regio West-Overijssel
06 2535 7227
a.helfrich@overijssel.nl


Regio Twente
06 2557 8096
r.rutten@overijssel.nl
