• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

Met het Vitaliteitsonderzoek van de Provincie Overijssel is onderzocht wat het effect is van fietsen op gezondheid. Gedurende het onderzoek van januari 2022 tot en met juli 2022 werkten collega’s samen aan hun gezondheid en vitaliteit. Buddy’s en deelnemers vormden samen een team. De buddy’s moedigden hun teamgenoten aan om zoveel mogelijk te fietsen. Want hoe meer er werd gefietst naar het werk, hoe hoger de beloning die werd opgebouwd.  Maar dat het meer oplevert dan dat, blijkt wel uit de positieve resultaten van het Vitaliteitsonderzoek.

 

Fietsmaatjes

Overijssel Onderweg (voorheen Twente Mobiel en Regio Zwolle Mobiel), een werkgeversnetwerk van provincie Overijssel, zet zich sinds enkele jaren voor de fietsactie ‘Fietsmaatjes’ in. Het doel is werknemers in de provincie te stimuleren om vaker naar het werk te fietsen. Op die manier verbeteren ze de bereikbaarheid van Overijssel, dragen ze bij aan een schoner klimaat en vergroten ze hun vitaliteit. ‘Fietsmaatjes’ toont aan dat het traditionele patroon in woon-werkverkeer te doorbreken is. Met een win-win-win situatie als inspirerend resultaat! Werkgevers plukken de vruchten van een fitter personeelsbestand, werknemers zitten beter in hun vel en de Provincie Overijssel profiteert van de verduurzaming van mobiliteit.

 

Onderzoek

Op verschillende momenten werd de fysieke fitheid van de testpersonen gemeten en werden vragenlijsten afgenomen. Ook werden focusgesprekken gevoerd om inzicht te krijgen in het effect van fietsen op gezondheid en welbevinden en om inzicht te krijgen in motivatoren om de fiets te pakken. Vier grote Overijsselse organisaties deden mee aan het onderzoek: Abbott, Apollo Vredestein, Gemeente Enschede en ROC van Twente. De fietsritten werden gedurende het onderzoek geregistreerd met de Fietsmaatjes-app.

 

Na het lezen van het Vitaliteitsonderzoek 2022:

  • Heb je inzicht in de positieve effecten van fietsen naar het werk op zowel de fysieke als mentale gezondheid.
  • Weet je meer over de motivatie van werknemers om mee te doen aan Fietsmaatjes en ook te blijven fietsen na deelname
  • Heb je praktische informatie in handen waarmee je als werkgever stappen kunt zetten naar een organisatiecultuur waarin positieve gezondheid een belangrijke pijler is.
  • Kun je aan de slag met het – op een gezonde manier – verduurzamen van mobiliteit
  • Is het duidelijk hoe groot ‘de winst’ is die te behalen valt voor werknemers en werkgevers!

 

Zie hier de infographic voor het Vitaliteitsonderzoek 2022:

Infographic Fietsmaatjes

Zie hier het totale rapport:

Eindrapportage Vitaliteitsonderzoek

Vragen Fietsmaatjes of Vitaliteitsonderzoek?

Fietsmaatjes liep van 28 februari tot 28 juli 2022. In oktober start een nieuwe fietsactie: “Lekker Onderweg, samen op de fiets”. Over deze actie volgt binnenkort meer informatie. Ben je benieuwd wat jouw organisatie kan doen met duurzame mobiliteit of heb je vragen over het Vitaliteitsonderzoek. Neem contact op met één van onze mobiliteitsadviseurs.

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl