• Ik ontvang graag de nieuwsbrief!

    Stuur de nieuwsbrief naar:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

Neem contact op

Maak kennis met je mobiliteitsmakelaar

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

Bij Sqills uit Enschede zetten ze volop in op duurzame mobiliteit. Zo werken ze als bedrijf aan aantrekkelijker treinverkeer, hebben ze zo weinig mogelijk bedrijfswagens te hebben en enthousiasmeren ze werknemers om zo vaak mogelijk op de fiets te komen. Ook is onlangs een nieuw thuiswerkbeleid ingevoerd. Hiervoor hebben ze gebruik gemaakt van de voucherregeling van provincie Overijssel. We spraken met Noortje Buter (HR manager Sqills) over het nieuwe thuiswerkbeleid en hun fietsregeling!

Noortje, kan je ons iets meer vertellen over Sqills? Wat voor bedrijf zijn jullie precies?
“Sqills is een softwarebedrijf dat de kaartverkoop-, reserverings- en voorraadsystemen maakt voor Internationale trein- en busbedrijven. Sqills zorgt voor alles rondom het boeken van trein- en buskaartjes, van het berekenen van de prijs van een kaartje tot het reserveren van een zitplaats, verwerken van de betaling en eventueel omboeken van kaartjes.

Een van de doelen van Sqills is om (Internationaal) treinverkeer zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Vergelijk de C02 uitstoot van passagierstransport per persoon maar eens. Voor een vliegtuig is de uitstoot 285 gram per persoon, voor een trein slechts 14.”

Welke rol speelt duurzame mobiliteit binnen jullie eigen bedrijf?
“Duurzaamheid is een van de belangrijkste onderdelen van Sqills. Niet alleen voor ons product, maar ook voor ons als bedrijf. Zo heeft ons hoofdkantoor in Enschede 180 zonnepanelen die meer elektriciteit opwekken dan we daadwerkelijk gebruiken. Ook bieden wij medewerkers die naar kantoor komen met een elektrische auto, de mogelijkheid hun auto op te laden bij kantoor. Inmiddels hebben wij 10 laadpalen beschikbaar voor onze collega’s.

Ook proberen we zo weinig mogelijk bedrijfswagens te hebben en kunnen mensen die al een autoregeling hebben vanwege verworven rechten enkel kiezen voor een elektrische auto of een mobiliteitsvergoeding. Daarnaast vergoeden we andere vormen van mobiliteit (openbaar vervoer, gebruik eigen auto).”

Jullie hebben onlangs gebruik gemaakt van de voucherregeling Thuiswerkplannen van Provincie Overijssel. Wat heeft deze regeling jullie opgeleverd?
“Dat klopt. Via Arboned werden wij geattendeerd op de voucherregeling thuiswerk plannen van de provincie Overijssel. Dit is een subsidie die je als werkgever kan aanvragen om je te helpen met het maken van een thuiswerk plan/ hybride plan. Het ging heel simpel eigenlijk. Arboned heeft voor ons de aanvraag voor de subsidie gedaan. Wij waren zelf al bezig met het opstellen van een thuiswerkbeleid, alleen door de subsidie van de Provincie Overijssel hebben wij een externe adviseur met kennis van arbeid en organisatie op bezoek gehad die ons heeft geholpen met de uitwerking hiervan. Het resultaat: Een concrete thuiswerkregeling, waar al onze medewerkers zich goed in kunnen vinden!

Ik zou de voucherregeling zeker aanraden, het is fijn wanneer iemand van buiten je organisatie een frisse blik werpt op zaken die er spelen en deskundig advies geeft. Helemaal fijn natuurlijk wanneer dit door middel van een subsidieregeling bijna helemaal vergoed wordt.

 

”Een frisse blik en deskundig advies van iemand buiten de organisatie zou ik zeker aanraden.”

 

Hoe ziet die thuiswerkregeling eruit?
“Helemaal volledig thuiswerken doen we liever niet. We zijn van mening, dat we, om goed samen te kunnen werken en om onze cultuur in stand te houden onze collega’s nog wel regelmatig naar kantoor moeten komen. Daarom werken wij volgens een “Hybride” model. Medewerkers werken gemiddeld 50% per week op kantoor en 50% thuis.

Het bevalt ons goed, we zien dat een grote groep collega’s nog steeds het merendeel van de tijd op kantoor werkt en ervoor kiezen lekker thuis te werken wanneer zij werkzaamheden moeten uitvoeren waarbij ze zich goed moeten concentreren. Gelukkig zijn er ook nog steeds een heleboel populaire dagen waar veel collega’s zijn, zoals de vrijdag voor onze vrij-mi-bo.”

Hoe stimuleren jullie medewerkers om met de fiets te komen?
“Wij bieden alle collega’s (na het doorlopen van hun maand proeftijd) de mogelijkheid een fiets te leasen via “Lease a Bike” om op deze manier collega’s te stimuleren de auto te laten staan en op de fiets naar kantoor te komen. Sqills vergoedt maandelijks een klein bedrag hiervoor. Ook bieden wij collega’s de mogelijkheid via de werkkostenregeling belastingvoordeel te krijgen bij de aanschaf van een fiets.

Daarnaast hebben we meerdere keren meegedaan aan Fietsmaatjes. Het heeft er binnen Sqills voor gezorgd dat sommige mensen de overstap maken van altijd met de auto naar meerdere keren per week met de fiets. Daarnaast zorgt het feit dat je met drie andere collega’s samen in een team zit ook nog voor een gezonde ‘druk’ om toch op de fiets te springen als je even geen zin hebt of het er buiten toch iets minder mooi uitziet. We hebben in vorige jaren zelfs collega’s gehad die vroegen of we dit jaar opnieuw mee zouden doen. Het feit dat medewerkers in een team worden gezet zorgt er toch voor dat mensen iets meer gemotiveerd zijn om op de fiets te stappen.

 

”Dankzij Fietsmaatjes maakten collega’s de overstap van altijd met de auto naar meerdere dagen per week met de fiets”

 

Wat raad je andere werkgevers aan rond duurzame mobiliteit?
“Geef de medewerker een bepaalde vorm van vrijheid. Voor sommige collega’s is het beter om hun kinderen net iets later af te zetten of eerder op te halen. Uiteindelijk gaat dat vertrouwen zich terugbetalen in tevreden, gemotiveerde medewerkers.”

Glimlachende vrouw is haar fiets op slot aan het doen
  • Tip je werkgever

  • Ik kwam dit tegen op OverijsselOnderweg!
  • denkt graag mee over mobiliteit.

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?

Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.

Foto van een brug tijdens zonsondergang

Regio West-Overijssel

Arnold Helfrich

06 2535 7227

a.helfrich@overijssel.nl

Regio Twente

Raymond Rutten

06 2557 8096

r.rutten@overijssel.nl