Vanaf juli 2024 is er een verplichting voor het aanleveren van gegevens van het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van je werknemers. Oftewel de registratieplicht Werkgebonden PersonenMobiliteit (WPM). De WPM geldt voor organisaties met 100 werknemers of meer. Het klinkt ingewikkeld, maar het is relatief simpel. Wij kunnen je hierbij helpen met behulp van onze gratis tool: MobilityAnalyst.
Nederland heeft afgesproken om de CO2 uitstoot te verminderen. Dit is vastgelegd in het Klimaatakkoord van 2018 en heeft als doel 1,6 megaton minder CO2 uitstoot in 2030.
Hier valt ook de verduurzaming van mobiliteit onder. Meer dan de helft van de uitstoot door personenmobiliteit komt namelijk uit woon-werk en zakelijk verkeer. Werkgevers kunnen daarom een grote rol spelen bij het verminderen van de uitstoot van personenmobiliteit.
De registratieplicht WPM houdt in dat je de reisgegevens van jouw medewerkers moet registreren. Deze gegevens zijn:
- aantal gereisde kilometers
- voertuigsoort
- soort brandstof
Vanaf 1 juli 2024 ben je verplicht om deze gegevens bij te houden over het hele jaar. Deze gegevens lever je uiterlijk 30 juni 2025 in.
MobilityAnalyst als gratis tool
Wij willen jou helpen bij het verzamelen van deze gegevens. Dit doen we door een uitbreiding op onze gratis mobiliteitsscan: MobilityAnalyst. Het resultaat van deze scan is een kant-en-klare rapportage die voldoet aan de registratieplicht WPM.
We gaan nog een stap verder, want de resultaten van de MobilityAnalyst benadrukken ook de punten waarop je het meeste winst kan behalen met een aangepast mobiliteitsbeleid. Bijvoorbeeld gezondere werknemers of minder behoefte aan parkeerplaatsen.
Verrijkte data voor de MobilityAnalyst
Om de MobilityAnalyst goed in te vullen hebben we behalve postcodedata van medewerkers ook gegevens nodig over de voertuigsoort en, waar van toepassing, de brandstofsoort. De verrijking van de data kan op drie manieren.
- Een expert judgement: Sommige organisaties hebben al scherp hoe hun medewerkers reizen. Bijvoorbeeld door het tellen van het aantal auto’s en fietsen op het terrein. In dit geval kan de HR-verantwoordelijke de postcodedata aanvullen met de reiswijze (incl. brandstofsoort indien van toepassing) en thuiswerkdagen.
- Via een vragenlijst: Als bovenstaande gegevens niet toegankelijk zijn, biedt de tool ook een vragenlijst aan. Deze is vergelijkbaar met de vragenlijst van het RVO. De vragen gaan over hoe medewerkers hebben gereisd de afgelopen gemiddelde week. Aan de hand van deze data kunnen jaartotalen worden berekend. De werkgever zet de vragenlijst zelf uit op een passend moment.
- Data uit het HR-systeem: Dit werkt wanneer het HR systeem al registreert welke reiswijze (inclusief brandstoftype indien van toepassing) er wordt gebruikt en welke dagen men thuis werkt. Bijvoorbeeld omdat je deze data registreert voor kilometervergoeding.
Aan de slag met behulp van een webinar
De registratieplicht WPM klinkt ingewikkeld maar kan dus makkelijk vervult worden met behulp van de MobilityAnalyst. Met de bijvangst dat het kant-en-klare rapport ook de punten benadrukt waarop je het meeste winst kan behalen in een aangepast mobiliteitsbeleid.
Om je optimaal op weg te helpen organiseren we meerdere keren een webinar waar je in 50 minuten leert hoe je de MobilityAnalyst in kan zetten voor de WPM. In het webinar gaan we samen met een paar werkgevers op een hands-on manier aan de slag met de tool, zodat je na afloop helemaal zelf aan de slag kan.
De data en tijden voor de webinars zijn:
- 04/07/2024 16:10-17.00 uur
- 17/07/2024 09:10-10.00 uur
- 04/09/2014 14:10-15:00 uur
- 16/09/2024 11:10-12:00 uur
- 24/09/2024 12:10-13:00 uur
- 11/10/2024 9:10-10:00 uur
- 23/10/2024 10:10-11:00 uur
Meld je onderaan de pagina aan voor een webinar!
Gelijk aan de slag?
Wil je gelijk aan de slag? Laat het ons weten, of ga meteen zelf aan de slag met het invultemplate: Invultemplate MobilityAnalyst
Zakelijke ritten
Ook zakelijke ritten vallen onder de WPM. Het verzamelen van de gegevens over de zakelijke ritten kan op twee manieren. Belangrijk hierbij is dat voor elk type voertuig de kilometers worden geregistreerd, inclusief uitsplitsing naar brandstoftype. Voor openbaar vervoer wordt het aantal euro’s geregistreerd. De twee manieren zijn:
- Het huidig declaratiesysteem om laten zetten:
Het declaratiesysteem sluit aan op de eisen van het ontwerpbesluit zoals hiernaast weergegeven. Ook declaratieformulieren moeten aansluiten; - Gebruikmaken van een mobiliteitsdienstverlener met een eigen systeem dat voldoet aan het ontwerpbesluit.
Meer weten over de rapportageplicht WPM?
Kijk voor alle actuele informatie op Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (rvo.nl)
Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?
Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.
Regio West-Overijssel
06 2535 7227
a.helfrich@overijssel.nl
Regio Twente
06 2557 8096
r.rutten@overijssel.nl