Hybride werken. We hebben het met z’n allen in de coronatijd leren ontdekken. Nu het vanuit corona-oogpunt niet meer persé nodig is, rest de vraag: waarom werken we hybride? Een vraag die aan bod komt tijdens de collegetour Hybride Werken. Een vraag die inzicht geeft in de identiteit van een organisatie, in de visie, in de ambitie. Oftewel, hybride werken gaat over meer dan deels thuiswerken en deels op kantoor. Via een serie verhalen willen we inzicht geven in waar de collegetour voor staat, hoe organisaties met het thema bezig zijn en hoe we van elkaar kunnen leren.
“Vragen over hybride werken beantwoorden, betekent eigenlijk uitspreken waar je als organisatie voor staat. En wat je collega’s belangrijk vinden in het werk”- begint hoofddocent collegetour Mirjam de Keizer. “Dat is ook wat we zien bij de kick-off op de Marslanden. Bij de één gaat het echt om het als werknemer zo goed mogelijk in je vel zitten, met balans als codewoord. Bij de ander gaat het veel meer om zingeving.”
Mirjam de Keizer en onze mobiliteitsmakelaar Arnold Helfrich trekken de komende tijd samen langs bedrijventerreinen om het gesprek te organiseren rondom hybride werken. Gesprekken in de vorm van een collegetour. Dat betekent, beginnen met een stuk theorie, vervolgens ervaringen uitwisselen en daarna individueel aan de slag. Mirjam: “Ons doel is om nieuwe inzichten te geven, om te laten ervaren dat je buren ook met het onderwerp bezig zijn, en ervoor te zorgen dat de deelnemers aan het eind van de collegetour met een concrete roadmap aan de slag kunnen.”
In de toekomst kijken
Nadenken over hybride werken gaat over lessen trekken uit de coronaperiode, maar misschien nog meer over het nadenken waar je als organisatie naar toe wilt. Arnold: “Organisaties merken nu tijdens de collegetour dat ze een aantal zaken best wel goed geregeld hebben. Maar ook dat er nieuwe vragen ontstaan, bijvoorbeeld over de kantoorruimte. Is alle ruimte nog wel nodig? Is het een idee om bepaalde ruimtes op momenten te verhuren aan andere bedrijven? Dat zijn vragen die echt impact kunnen hebben op waar je naar toe gaat als organisatie.”
Hybride werken, wat misschien door sommigen inmiddels als een simpel gegeven wordt gezien, krijgt dan een andere lading. Een lading van ambitie, identiteit, visie, kansen.
Mirjam: “Nu leren bedrijven elkaar kennen bij onze collegetour, terwijl ze elkaars buren zijn. Dat is eigenlijk best apart. Het begint bij het verbinden met de omgeving en je openstellen voor anderen. Stel, verschillende bedrijven kiezen ervoor om samen in één pand te zitten op woensdag en vrijdag, dan ontstaat kruisbestuiving. Daaruit kunnen mooie samenwerkingen ontstaan. Zo krijg je spreiding op de werkvloer en in het verkeer, uitwisseling met andere bedrijven en het is ook nog eens efficiënt omgaan met je liquiditeit.”
Wil je meer weten? Neem dan contact op met onze mobiliteitsmakelaar Arnold Helfrich!
Via mail: a.helfrich@overijssel.nl
Of via telefoon: 06 2535 7227
Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?
Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.
Regio West-Overijssel
06 2535 7227
a.helfrich@overijssel.nl
Regio Twente
06 2557 8096
r.rutten@overijssel.nl