Overijssel Onderweg zet zich samen met werkgevers in voor minder, ander en schoner vervoer. Het woon-werkverkeer staat daarbij centraal. Met als doel: minder files, optimale afstemming van werk- en reistijden, vitale medewerkers en minder CO2 uitstoot. Deze week introduceren we de stuurgroep-voorzitters van het mobiliteitsprogramma, dat is opgedeeld in West-Overijssel en de regio Twente. Betsy Ramerman is voorzitter van de regio West-Overijssel (en wethouder in gemeente Dalfsen). Ze pakt zo vaak mogelijk de fiets van Lemelerveld naar het gemeentehuis in Dalfsen en is intrinsiek gemotiveerd om meer werkenden op de fiets te krijgen. “Ik denk dat de fietssnelroute F340 van Zwolle naar Hardenberg daarbij enorm gaat helpen.”
Wie is Betsy Ramerman?
- Wethouder gemeente Dalfsen met o.a. in portefeuille verkeer, werken en buitengebied
- Voorzitter Stuurgroep Overijssel Onderweg regio West-Overijssel
‘Doorbreken van gewoontegedrag’
Voor Betsy Ramerman is het bijna vanzelfsprekend om de fiets te pakken. “Het is dat mijn afspraken als wethouder het niet altijd toelaten, maar waar het kan stap ik op de fiets. Heerlijk om je werkdag te beginnen en af te sluiten door het Rechterense Veld, een prachtig gebied met heidevelden en bos onder de Vecht bij Dalfsen.”
In zo’n mooi gebied is het volgens Ramerman echt zonde om in de auto te zitten. Toch springen werknemers nog steeds niet massaal op de fiets naar werk. “Het is vaak gewoontegedrag. Mensen willen de boodschappen doen na werk, en pakken daarom de auto. Of ze brengen de kinderen naar school met de auto en rijden dan door naar werk. Het zijn zaken die evengoed met de fiets kunnen.
Zelf merk ik dat ik het werk kwijt ben als ik thuis kom na mijn fietstocht. Juist in deze tijd waarin we altijd aan staan is het belangrijk om je hoofd leeg te maken. De fiets is daarvoor de ideale uitkomst.”
Cruciale rol werkgevers
Bij haar vorige werk kreeg Ramerman van haar werkgever korting op een sportabonnement. “Dat zou een manier kunnen zijn om vitaliteit onder je werknemers te bevorderen, maar volgens mij is het veel effectiever om je werknemers een fiets te geven. Ik zou werkgevers ook echt aanraden om aan te kloppen bij de mobiliteitsmakelaars van Overijssel Onderweg. Die staan met open armen voor je klaar om hierover mee te denken.”
Een andere manier voor werkgevers om stappen te zetten in duurzame mobiliteit, is door gebruik te maken van de mobiliteitsindex van de provincie Overijssel. Ramerman: “Met een paar klikken op de knop heb je een analyse van je mobiliteitsbeleid. Hierdoor weet je precies met wat voor kleine ingrepen je verschil kan gaan maken.”
Aansluiten bij koplopers
Verschil maken doe je volgens Ramerman samen. Bedrijven moeten verantwoordelijkheid pakken, maar de overheid net zo goed. “Een groot project is natuurlijk de fietssnelroute F340 van Zwolle naar Hardenberg. Een groot deel van die snelweg wordt al intensief gebruikt. Op lokale schaal zijn we bezig om station Dalfsen van meer fiets-parkeerplekken te voorzien en om Hubs te introduceren. Ook bij industrieterreinen is het belangrijk dat deze goed bereikbaar zijn per (deel-)fiets.
Wij doen er alles aan om de infrastructuur goed in te richten. Vervolgens is het aan het individu er gebruik van te maken en voor bijvoorbeeld een autorit van 10 minuten gewoon lekker de fiets te pakken. Om in wielertaal te spreken; we koersen de goede kant op, nu is zaak om als peloton, bedrijven en de overheid, bij de koplopers aan te sluiten.”
Benieuwd naar de koplopers waar Betsy Ramerman op doelt? Lees hier de voorbeeldverhalen van Transferro , Alfa Adviseurs en Carintreggeland.
Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan duurzame mobiliteit?
Neem direct contact op met één van onze mobiliteitsmakelaars en ontvang onafhankelijk, persoonlijk advies op maat.
Regio West-Overijssel
06 2535 7227
a.helfrich@overijssel.nl
Regio Twente
06 2557 8096
r.rutten@overijssel.nl